top of page

RÅD VED GRAVIDITETSØNSKE

Hva kan dere gjøre selv?

“Fruktbarhetsvinduet” er en 6 dagers periode som slutter på tidspunktet for eggløsning. Sannsynligheten for å bli gravid er høyest de siste 3 dagene før eggløsning. Eggløsning finner sted 14 dager før menstruasjonen inntreffer. Det anbefales å ha samleie annenhver dag etter menstruasjonen til etter eggløsning og ingen spesielle samleiestillinger øker sjansen for graviditet.

Alder og overvekt reduserer fruktbarheten. Undervekt kan også være uheldig.

Røyking, mer enn 2 alkoholenheter per dag og mer enn 5 kopper kaffe per dag kan også gjøre at det tar lengre tid bli gravide.

Folkehelseinstituttet anbefaler at alle kvinner som forsøker å bli gravid bruker tilskudd av folat for å redusere risiko for ryggmargsbrokk hos barnet. Tilskudd av omega 3 er sannsynligvis gunstig før og under svangerskapet.

Flere studier tyder på at en sunn livstil og et godt kosthold med mye sjømat øker sjansen for å bli gravid. 

Dårlig sædkvalitet er oftest vanskelig å forklare, men overvekt, inntak av anabole steroider, høyt inntak av alkohol og en usunn livstil er negative faktorer. Det er også ugunstig med for mye varme rundt testiklene (hyppige varme bad, trange klær)

 

Dersom man planlegger å søke om assistert befruktning  kreves det «Barneomsorgsattest» fra begge. Du kan søke om attest på www.politiet.no sine nettsider.

Hva bør gjøres hos legen

1) Det bør tas blodprøver av henne, helst i begynnelsen av en menstruasjon. Blodprøver som anbefales å ta: FSH, LH, østradiol, AMH, prolaktin, SHBG, testosteron, TSH, FT4 og vitamin D. 

2) Mannen må avlegge sædprøve

3) Paret sees av gynekolog for en helhetlig vurdering. 

bottom of page