top of page

Behandling av plager i  overgangsalderen

Hva kan jeg gjøre selv?

1) For noen utløses hetetokter av  koffein, alkohol eller varme drikker. Stress øker også plagene.

3) Tilskudd av Omega-3 er vist å hjelpe på hetetokter

4) Treningen hjelper og overvektige pasienter har gjennomsnittlig mere plager med hetetokter, slik at dersom du er overvektig anbefales vektnedgang.

5) De finnes også hormonfrie preparater man kan kjøpe på apoteket uten resept. Eksempler på slike preparater er Remifemin og Femarelle.

6) Noen har hjelp av Johannesurt.


Hvilken behandling kan være aktuell fra legen eller gynekologen?

Hormonbehandling med østrogen er den mest effektive behandlingen av symptomer forbundet med overgangsalderen. Hormonbehandling har både kjente bivirkninger og helsefremmende effekter og behandlingen bør derfor diskuteres med lege. 

Veien videre

Uavhengig av typiske plager er vektøkning vanlig i tiden rundt overgangsalderen.  Denne vektøkningen kommer ofte med en endret fettfordeling med mere fett rundt midjen, og gir økt risiko for hjertekar sykdom.

Etter overgangsalderen øker også risiko for ulike kreftsykdommer, deriblant brystkreft som er den vanligste kreftformen blant kvinner.

Hva kan jeg gjøre selv for å bedre min langtidshelse?

1) Unngå overvekt og høyt alkoholkonsum

2) Bruk Calsium og Vitamin D tilskudd, som reduserer risiko for benskjørhet. Vitamin D reduserer sannsynligvis også kreftrisiko

3) Ha et sunt kosthold. Typiske gode ingredienser er: Grønnsaker som spinat, brokkoli ( særlig broccolispirer) og kål, olivenolje, nøtter og fisk. 

bottom of page