top of page

Om skjedefremfall

Hva er fremfall?

”Fremfall» kalles også descens er en tilstand når veggene i skjeden blir svekket, og veggen eller livmorhalsen  ”buler” derfor frem og eventuelt ut av skjeden. 

 

Fremfall er veldig vanlig og opptil halvparten av kvinner som har passert overgangsalderen har tegn til dette ved undersøkelse, men betydelig færre har symptomer.

Fremfall er vanligere jo elder man er. Andre risikofaktorer er gjennomgåtte graviditeter, overvekt, arv, kronisk hoste, treg mage og tungt fysisk arbeid.

 

Symptomer

Mange med fremfall har ingen symptomer. Blant de som har plager er de vanligste plagene følelsen av at noe kommer ut av skjeden, trykkfølelse i nedre del av magen og eventuelt urinlekkasje.

 

Det kan for noen være vanskelig å tømme blæren eller tarmen, og noen bruker da en finger i skjeden for å få dette til, eller støtter underlivet med en hånd mot skjedeinngangen. 

Hva bør jeg passe på?

Dersom du ikke har plager trenger du ikke behandling. Fremfall er ikke farlig. Dersom du har plager som går ut over din livskvalitet eller hyppige urinveisinfeksjoner bør du vurdere behandling.

bottom of page